Groendaken doen je woning of gebouw goed

Het ziet er geweldig uit, energiezuinig en ook milieuvriendelijk: groene daken zorgen ervoor dat een verwaarloosd gebied er veel beter uitziet. Een groendak is een geweldige manier om een aantrekkelijk designelement te creëren op een bijgebouw zoals een schuur of garage, of om je huis te transformeren. Groendaken worden bedekt met planten en vegetatie, wat een aantal uitstekende voordelen oplevert voor elk gebouw. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt over groendaken.

Welke zijn de verschillende types van groendaken?

Het maken van een groendak is relatief eenvoudig. Het is een kwestie van het opbouwen van de lagen binnen een groendaksysteem. Er zijn een aantal belangrijke onderdelen van een groendak constructie, afhankelijk van het type groendak dat je zal plaatsen. Er zijn twee hoofdtypen groendaken waar je met verschillende zaken rekening moet houden, namelijk extensief en intensief. 

Extensieve groendaken

Extensieve groendaken zijn een populaire optie voor huiseigenaren, omdat ze licht van gewicht zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Ze hoeven geen extra water te krijgen en ze zijn geschikt voor zowel bestaande als nieuw gebouwde daken. Extensieve groendaken hebben normaal gesproken een aantrekkelijk lage vegetatielaag, ongeveer 80 – 100 mm hoog, zoals gras, mos, sedum of kleine bloemen. Als je gebruik maakt van een sedum dak, dan heb je geen extra groeimedium of grond nodig. Sedumpluggen zijn zeer winterhard en kunnen extreme omstandigheden verdragen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ze zo populair zijn voor het planten op groendaken. Sedumpluggen zijn ook het hele jaar door een lust voor het oog. Sedum groendaken zijn de meest voorkomende soort vanwege de hardheid en de lage onderhoudsbehoefte van de plant.

Intensieve groendaken

Intensieve groendaken zijn ontworpen om veel grotere objecten, zoals struiken, kleine bomen en een grotere verscheidenheid aan planten te ondersteunen. Het is mogelijk dat ze worden aangeduid als daktuinen. Ze vereisen een hoog groeimedium of grond om deze veel dikkere vegetatielaag te ondersteunen. Ze komen vaker voor in grotere commerciële projecten, zoals parken en tuinen, waar recreatief gebruik wordt verwacht. Ze hebben veel meer aandacht en onderhoud nodig, net zoals een normaal aangelegde tuin.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Het doel van het groendak zal een grote rol spelen bij het ontwerp van het dak, of het nu intensief of extensief is. Veel grotere gebouwen willen bijvoorbeeld een landschappelijk gebied boven een kelderverdieping of boven het gebouw creëren. De voordelen die je hoopt te bereiken, zijn ook van invloed op het type groendak dat je kiest. Bij een extensief groendak kan je verwachten dat het de afvoer van regenwater vermindert, de thermische prestaties van het gebouw verbetert en de biodiversiteit verhoogt, maar het is niet zo goed in het bieden van bruikbare groene ruimte. Dat is waar een intensief groendak op schittert. Intensieve groendaken kunnen veel meer bruikbare ruimte creëren en de biodiversiteit verhogen, maar zijn misschien minder effectief in het verminderen van de afvoer van regenwater of het verhogen van de thermische prestaties doordat er open ruimtes zijn die mensen kunnen gebruiken.

De voornaamste voordelen van groendaken in het algemeen zijn biodiversiteit en klimaatbeheersing. Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor belangrijke microklimaten voor insecten, vogels en andere zeldzame soorten. En ze kunnen een positief effect hebben op de warmte die door stedelijke omgevingen wordt geproduceerd. De beslissing welk groendak voor jou geschikt is, hangt dus af van de voordelen die je wilt bereiken.

Hoe onderhoud je jouw groendak?

Er zijn verschillende manieren waarop groendaken kunnen worstelen, of het nu gaat om water dat verkeerd wordt geloosd door een slechte plaatsing van de afvoer, verbrand wordt door een gebrek aan irrigatie of ‘vernield’ wordt. Om deze redenen heeft je groendak onderhoud nodig. Ze hebben wat liefde en aandacht nodig, een beetje zorg zal helpen om je dak te laten bloeien en het er goed uit te laten zien voor de komende jaren.

Alle daken, ongeacht het type groendak, vereisen een minimum van twee controles per jaar om er zeker van te zijn dat de uitgangen worden onderhouden. De mate van zorg is afhankelijk van de blootstelling van het dak, de soorten planten, het groeimedium en de grillen van het weer. Een intensief groendak vereist regelmatig onderhoud dat gepaard gaat met beplanting en het landschapsontwerp, terwijl een extensief groendak slechts minimaal onderhoud nodig heeft om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste soorten ontstaan.