Een hekel aan grasmaaien? Koop een robotmaaier?

Je herkent het wel, je wekker gaat en je moet je aankleden om vervolgens naar het werk te gaan. Je bent de hele dag bezig met het helpen van klanten en het afronden van werkzaamheden. Het is 17:00 uur en je hebt veel klanten blij kunnen maken en wil graag naar huis. Je stapt in je auto en rijd richting huis. Terwijl je de oprit oprijd zie je hoe snel het gras om je huis of boerderij groeit. Je beseft dat er echt gemaaid moet worden, omdat de tuin er anders niet meer uitziet.

Snel meer weten over een bepaald onderwerp?

Wat is een robotmaaier?
Hoe gaat een robotmaaier te werk?
Wat kost een robotmaaier?

Wat is een robotmaaier?

Met een robotmaaier hoef jij je niet meer druk te maken over dat het gazon gemaaid moet worden, omdat de robotmaaier dit voor je doet. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die je graag het werk uit handen neemt. Hij gaat nauwkeurig je gazon af en zorgt ervoor dat je gazon als jij thuiskomt er netjes bij ligt.

Hoe gaat een robotmaaier te werk?

Een robotmaaier maait het gehele gazon voor jou. Echter, voordat de robotmaaier kan beginnen met maaien zijn er een paar punten om rekening mee te houden. Bij een robotmaaier wordt een laadstation meegeleverd, dit is zowel zijn startpunt als eindpunt. Zorg ervoor dat het laadstation makkelijk te bereiken is. Daarnaast is het mogelijk om een starttijd in te stellen, zodat de robotmaaier op aangegeven tijd begint aan zijn ronde over het gazon.

Vervolgens is het belangrijk om een lijntje te spannen langs de rand van je erf, zodat de robotmaaier niet het gazon van je buren meepakt. Dit lijntje kan je met behulp van een aantal haringen vastzetten. Zorg ervoor dat het lijntje strak en vlak boven de grond hangt, zodat de sensoren van de robotmaaier het lijntje detecteren, hij omkeert en zijn weg vervolgd.

Robotmaaiers beschikken tevens over sensoren waarmee ze eventuele afgronden detecteren. Dit kan handig zijn voor als er naast je gazon een sloot loopt. De robotmaaier detecteert de sloot op tijd en zal omkeren. Vergeet niet om ook hier een lijntje te spannen, voor de zekerheid.

Naast het detecteren van afgronden kunnen robotmaaiers ook eventuele obstakels detecteren, waardoor ze nergens tegen aan zullen botsen. Fantastisch toch?

Wat kost een robotmaaier?

Er zijn heel veel verschillende soorten robotmaaiers te koop. Daarnaast hangt het ervan af aan welke eisen de robotmaaier moet voldoen, denk aan:

  • Het geluidsniveau van de maaier
  • De maaibreedte waaraan hij moet voldoen
  • De grootte van het gazon
  • Maximale helling van je gazon
  • Wel of geen opvangbak
  • Oplaadtijd van de robotmaaier
  • Accuduur voor het maaien

De prijs is moeilijk in te schatten, maar om jullie toch een beetje een beeld te geven lopen de prijzen van een robotmaaier van €458 tot en met €1.999.

Nu je weet wat een robotmaaier is en wat hij voor je kan betekenen kan je een overweging maken of een robotmaaier geschikt is voor jou of dat je toch liever zelf je gras gaat maaien.