Besparen op energiekosten dankzij pv panelen en zonnecollectoren

Het leven is al duur genoeg en daarom doen we er vaak alles aan om te kunnen besparen waar mogelijk. Ook al betekent dit dat we daar eerst even serieus voor moeten investeren. Een goed voorbeeld daarvan zijn zonnecollectoren of pv panelen. Een ander woord voor pv panelen zijn gewoonweg zonnepanelen, die kennen we allemaal. Het kost een flinke duit om deze aan te kopen en te laten installeren, maar na een paar jaar haal je die investering er meer dan uit! 

Pv panelen bestellen

Pv panelen, dat zijn dus gewoon zonnepanelen, er zit geen verschil tussen beide. Pv panelen worden bovenop het dak gelegd en zij bevatten zonnecellen die het licht moeten gaan opvangen. Deze zonnecellen gaan het licht dan omzetten in stroom. Op die manier kan jij dus heel wat besparen op je energiefactuur. Het hoeft ook niet per se zonnig te zijn, willen je pv panelen je van stroom kunnen voorzien. Er zijn verschillende soorten pv panelen, de ene soort is al wat duurder dan de ander en elke soort heeft ook zijn eigen voor- en nadelen. Goed vergelijken en kijken welke het best zijn voor jou is de boodschap. 

Zonnecollectoren op jouw dak

Net zoals zonnepanelen of pv panelen jou kunnen voorzien van stroom, kan de zon jou ook voorzien van warm water. Daar heb je dan zonnecollectoren voor nodig. Zonnecollectoren worden ook bovenop het dak geplaatst. In de buizen in de collectoren stroomt water en het zonlicht gaat ervoor zorgen dat dit water gaat opwarmen. Dat warme water is dan ideaal om te gebruiken als je gaat douchen, de afwas gaat doen of voor de verwarming. Net als zonnepanelen of pv panelen kosten zonnecollectoren wel wat geld, maar geduld loont, want na een aantal jaren heb je de investering er zo weer uit. 

De terugverdientijd van zonnepanelen

Als je zonnepanelen of zonnecollectoren of beide laat installeren, wil je natuurlijk wel ongeveer een idee hebben van wanneer je deze investering er terug zal uit halen. Bij zonnepanelen kunnen we daar heel duidelijk over zijn. De terugverdientijd ligt daar tussen de 6 en 8 jaar. Bij zonnecollectoren is dit wat moeilijker te bepalen, omdat dit van verschillende factoren afhangt. Het best is om je hiervoor goed te informeren bij professionals alvorens je deze laat installeren. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.