Geef je tuin body en karakter met deze tips

Het mooie weer komt er weer aan, dus het is de hoogste tijd om naar buiten te gaan. Als je een tuin hebt, dan ken je dat moment wanneer het onkruid weer langzaam naar boven komt. Langzaam maar zeker komt de natuur weer tot leven. Jij als trotse tuineigenaar bent tegelijkertijd een onkruidverdelger en een vormer van de natuur. Maar naast natuur in je tuin is er nog een hoop dat je kunt vormen.

Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je jouw tuin kunt vormen tot je droomtuin.

Meer dan planten

Begrijp me niet verkeerd; ik hou van planten. Maar, er is meer in een tuin dan natuur en planten. Denk bijvoorbeeld aan een houten veranda, een overkapping of een tuinhuis. Al deze elementen geven leven en body aan je tuin.

Het mooiste van alles?

Samen zijn planten, tuin en tuinstructuur in harmonie. Tenminste, als je natuurlijke materialen gebruikt en een beetje creatief bent. En als je zelf niet creatief bent, dan heb je altijd nog het internet gebruiken. Hier vind je alles wat je nog hebt. Maar we dwalen af. Er is meer dan planten waren we gebleven.

Tuinhuisjes, schuttingen en overkappingen

Ik ben van mening dat tuinhuisjes, schuttingen en overkappingen zorgen voor extra body van je tuin. Dan praat ik wel over tuinhuizen, schuttingen en overkappingen die gemaakt zijn van natuurlijk en biologisch materiaal.

Denk even met me mee: tuinhuisjes met diepe houten accenten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze zijn ook praktisch. Daarnaast staat het robuust; een muur van natuur als het ware. Als je het mooi vindt kan je er ook nog planten tegen op laten groeien. Het hoeft niet, maar het kan wel.

Hetzelfde geldt voor een schutting. Het is een muur van natuurlijk bouwmateriaal. En ook hier kun je enorm goed planten in verwerken. Als je het mooi vindt, kun je ervoor kiezen om het helemaal groen te laten worden, maar persoonlijk vind ik het altijd mooi als er een afwisseling is tussen het hout en de groen van een schutting. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van je tuin.

Tenslotte komen we aan bij de overkapping. Een overkapping gaat misschien nog wel het beste samen met een mooie tuin. Tuinieren en een overkapping gaan hand in hand als je het goed doet. De natuurlijke contrasten van de natuur kan je perfect laten terugkomen door robuuste boomstammen als palen te gebruiken, maar daarnaast kan je ook heel goed de hoogte in werken met bijvoorbeeld een moestuin.

Daarnaast geeft een overkapping naar mijn mening de meeste body aan de tuin. Het is een combinatie tussen een gezellig holletje en een verlening van je huis. Als dat niet goed klinkt, dan weet ik het ook niet meer.

Gun jezelf het plezier

Soms zorgt een budget ervoor dat een tuinhuis niet mogelijk is, maar probeer te denken in oplossing en gun jezelf het plezier van een mooie tuin. Je hoeft niet in 1 keer de hele tuin te doen, maar je kunt het ook in kleine stapjes doen. Want ik garandeer je dat een tuinhuis of overkapping je tuin gelijk meer karakter geeft. Hoe dat karakter vorm krijgt, dat is aan jou.