Je tuin Je tuin opfleuren met siergrasopfleuren met siergras

Jij rust niet op je lauweren totdat je tuin helemaal is aangepakt en ingedeeld zoals jij die wilt hebben! Van dat soort ambitie houden we wel. Van grote lijnen tot de kleinste details geef jij je persoonlijke paradijs vorm.

En da’s je goed recht! Want waarom zou je je best doen om jouw erf er precies zo uit te laten zien als iets wat je in een magazine hebt gezien? Zodra je tuin helemaal klaar is, wil je dat die jouw identiteit uitstraalt en niet die van een ander! Dus jij bepaalt welke begroeiing er in je bloemperken komt en welke kleuren een prominente rol zullen gaan krijgen bij het uitdragen van jouw stijl. De mogelijkheden op dit gebied zijn werkelijk eindeloos.

Want naast afrikaantjes, rozen en orchideeën zijn er nog vele andere manieren om je borders op te vullen. Je kunt er bijvoorbeeld verschillende prachtige siergrassen aan toevoegen om een schitterend geheel te creëren! Kies uit één of meerdere soorten, waar je tuin ook maar mooier van wordt. Misschien houd je meer van een kalme aanblik of mag het van jou juist wel lekker druk zijn. Dat bepaal je uiteraard ook helemaal zelf! Maar om tot een besluit te komen, is het wel zo fijn om iets van de verschillende soorten te weten. Daar lees je hieronder meer over.

Lage siergrassen

Het is logisch om voor lage sierbegroeiing te gaan wanneer je bloemen en planten hebt die alle aandacht verdienen. De siergrassen gebruik je dan om het geheel mooi samen te laten komen. En bovendien worden je borders door deze lage beplanting ook niet zo druk. Populaire soorten zijn Ierse heide, geschubde mannetjesvaren en egelzonnehoed.

Hoge siergrassen

Waar hoge bomen veel wind vangen, krijg je met hoge siergrassen veel vlinders en bijen naar je tuin! Bijvoorbeeld dankzij ridderspoor, die dankzij z’n behoorlijke lengte wel ondersteuning behoeft. Duizendblad wordt maximaal 40 cm hoog maar overleeft op zichzelf de strengste winters. ‘t Was vroeger de basis voor bier, waar nu hop wordt gebruikt. En pas op met vingerhoedskruid! Ja, de roze bloemen zijn prachtig en heel de winter blijven de bladeren van deze bloem groen. Maar de plant is wel giftig. Dan weet je dat even.

Waar moet ik op letten?

Er zijn bepaalde zaken die je goed in het achterhoofd moet houden wanneer je je keuze maakt. Namelijk:

  • Gemiddelde lengte: hoe hoog wordt de plant of bloem en overschaduwt die de rest niet te veel?
  • Bodem: beschikt jouw bloemperk wel over de grondsoort waarin het siergras het beste floreert?
  • Omstandigheden: heeft je siergras veel of weinig licht nodig?
  • Verzorging: hoeveel onderhoud heeft je siergras nodig?

Sta eens stil bij deze vragen en maak wat van je borders!