De waarde van jouw woning verhogen met een tuin

De waarde van je woning verhogen met een tuin

Vooral voor mensen die kinderen hebben of koppels die aan kinderen willen beginnen hebben vaak maar één wens als het op hun woonhuis aankomt: een huis met een tuin! Een tuin is ideaal voor de kinderen als een veilige speelplek en met mooi zomers weer kun je de tuin gebruiken om te zonnen en heerlijk met vrienden of familie te barbecueën. Kortom, de tuin is de ideale plek om na een drukke werkdag te ontspannen.

Een tuin bij de woning wordt steeds zeldzamer in een druk bebouwde Nederland. Het spreekt dan ook voor zich dat op de woningmarkt een huis met tuin meer waarde heeft dan een huis zonder tuin. Sterker nog, de tuin heeft een zeer grote invloed op de waarde van de woning. Maar hoe je verhoog je met een tuin je woningwaarde?

Waardestijging door een tuin bij je huis

Niet alleen het oppervlak van de woning is belangrijk, het gaat om het oppervlak van het gehele perceel. Hoe groter het totale perceeloppervlak is des hoger is de waarde van je huis. Niet voor niets willen mensen ook daarom een tuin bij hun huis. Wanneer je je huis in de verkoop zet, dan zullen aspirant kopers ook de tuin willen bekijken. Sterker nog, de tuin kan de uitstraling van een tuin zelfs maken of breken. Bij verkoop van een woning is het daarom belangrijk om een goed verzorgde tuin te hebben. Hier hoef je niet heel veel voor te doen, maar enkel goed onderhouden. De tuin mag niet verwilderd zijn, het onkruid is netjes weggehaald en de algehele uitstraling van de tuin ziet er verzorgd uit. Ook als je geen groene vingers hebt of geen zin hebt in tuinonderhoud, dan pak je het lekker makkelijk aan door gras of kunstgras te leggen. De waarde van de woning kun je nog meer verhogen door enige vorm van luxe in je tuin aan te brengen, zoals zwembad met afdekking, jacuzzi of een sauna.

De waarde van jouw woning verhogen met een tuin
De waarde van jouw woning verhogen met een tuin

Het inrichten van de tuin

Voor het aanleggen van een mooie, maar ook een praktische tuin, moet je eerst goed in beeld hebben waar je tuin voor dient en waar je hem voor gaat gebruiken. Heb je kinderen, dan zal er misschien een ruimte om te spelen aanwezig moeten zijn, of heb je extra opbergruimte in de vorm van een berging nodig? Ben je een zonaanbidder, dan kun je niet zonder terras. En natuurlijk moet je rekening houden welke erfafscheiding je wilt hebben. Voordat je je tuin gaat aanpakken kun je het beste een plattegrond van je tuin maken, zodat je alles kunt intekenen. Heb je zelf geen verstand van een tuin aanleggen, dan is het verstandig om een hovenier in te schakelen.

De tuin duurzaam inrichten

Duurzaamheid is tegenwoordig ook in de tuin heel belangrijk. Met een duurzame tuin weet je zeker dat je er lang plezier van hebt en het is ecologisch verantwoord. Een duurzame tuin is ook iets waar steeds meer potentiële kopers naar kijken. Planten in een duurzame tuin moeten sterk zijn, zodat ze zichzelf kunnen onderhouden. Een voordeel hiervan is dat je ook geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebt, want dat is in een duurzame tuin not done. Ook het gras in je tuin kan duurzaam door voor graszoden te kiezen die gekweekt zijn in de volle grond. Kies je voor houten vlonders, kies dan voor duurzame vlonders van bamboe. En uiteraard werkt de tuinverlichting op zonne-energie.

Een tuin die duurzaam, praktische en goed verzorgd is, zorgt niet alleen voor het nodige woongenot en tuinplezier, het verhoogd absoluut ook de waarde van je woning.