Koopgids voor kweeklampen

Kweeklampen worden ongetwijfeld populairder aangezien het binnen tuinieren meer prominent wordt. Nochtans, met zo vele verscheidenheden, kwaliteit, bedrieglijk wattage, fabrikanten, technische taal, en de berekeningen van de kweekruimte, kan het moeilijk zijn om de ideale kweeklamp te identificeren en te kopen die aan je behoeften beantwoordt. Dit is vooral een feit als je een beginner bent. Als je jezelf afvraagt welke groeilampen het beste zijn voor je behoeften, zal dit artikel je helpen dit uit te zoeken.

Wat zijn de verschillende soorten groeilampen?

Als je een beginner bent, is dit waarschijnlijk de eerste vraag die bij je opkomt. Er zijn drie soorten kweekverlichtingen beschikbaar op de markt. 

De fluorescente kweeklampen

Gebruik fluorescentie als je slechts een paar planten kweekt als hobby of voor je plezier! Ze hebben een relatief lage opbrengst, dus uitbreiden op grotere schaal zal inefficiënt zijn. Fluorescerende kweeklampen kunnen worden gebruikt voor kweek en klonen, maar als dat niet je ding is, sla het dan over.

De HID kweekwalmpen (deze hebben een lossing van hoge intensiteit) 

HID (hoge intensiteit ontlading) groeilampen kunnen worden gebruikt om een grote binnentuin of een bedrijf te ontwikkelen. Het is minder duur dan LED’s. Een complete HID kweekset die bestaat uit een HPS lamp, een MH lamp, hangers, een ballast, een timer en een reflector kost minder dan een LED kweekset.

LED kweeklampen (light-emitting diode) 

LED kweeklampen zijn de meest efficiënte en kosteneffectieve optie voor het runnen van een volwaardige binnentuin. Hoewel deze nieuwste technologie in groeilampen een hogere initiële investering heeft, zal het dat duidelijk goedmaken als het gaat om je elektriciteitsrekening en de levensduur.

Wat zijn de belangrijke kleuren licht voor groeiende planten?

  • Blauwe golflengten van licht – het bevordert de groei van de bladeren (hulp die cellen uitrekt). Door middel van het blauw licht zal de groeisnelheid van planten verhogen.
  • Rode golflengten van licht – het bevordert de bloei en de vruchtvorming. In combinatie met blauw licht levert het meer bladeren en gewassen op, afhankelijk van wat er wordt geteeld.
  • Licht met een groene golflengte – planten absorberen geen groen licht en reflecteren het.  Deze kleur bevordert de chlorofylproductie en wordt gebruikt als pigment om de planten er goed te laten uitzien.
  • Andere kleuren – minder belangrijk, maar planten geven de voorkeur aan een beetje van de meeste kleuren.

Waar kan je kweekverlichting kopen?

Groeilampen zijn een uitstekende methode om de natuurlijke verlichting aan te vullen en het hele jaar door kamerplanten te kweken. Ze zullen je planten helpen gedijen, zelfs als je niet veel natuurlijk licht hebt. Er is een overvloed aan groeilampen om uit te kiezen. Slechts een handvol geeft echter het optimale licht voor je binnentuin. Zorg ervoor dat je een kweekverlichting kiest dat geschikt is voor zowel jouw tuinvereisten als je budget.