12 tips om je tuin voor te bereiden op de winter

Als je denkt dat je voor de winter niets in je tuin hoeft te doen heb je het mis. Ondanks dat de planten, bloemen en bomen in de winterperiode in de rust zijn net zoals veel dieren, kun je wel degelijk klussen in de tuin. Hieronder hebben we 12 tips voor je op een rijtje gezet om je alvast op weg te helpen bij het onderhouden van je tuin in de winter.

1: Niet winterharde planten naar binnen halen
Het eerste tuinonderhoud in de winter dat je zult moeten doen is het beschermen van vele planten en bloemen die niet goed over de vorst kunnen. Potplanten zullen de winter dan ook niet overleven en zal je naar binnen moeten hallen. Bloemen die niet tegen de vorst kunnen en die wel in de vaste grond staan zal je goed moeten inpakken. Je kunt materialen zoals: ‘stro’ en ‘vliesdoek’ gebruiken. Het is ook mogelijk om een soort tent om de plant heen te bouwen en zo de plant beschermen tegen de koude dagen.

2: Onkruid weghalen
In Nederland hebben we niet altijd een hele koude winter en voor planten kan dat nog weleens lastig zijn. Doordat het niet zo’n koude winter is groeien de planten ook gewoon door. Niet alleen bij planten en bloemen gebeurt dit, maar helaas ook bij onkruid. Je moet dus ook in de winter onkruid verwijderen. Bij het bestrijden van onkruid moet je er opletten dat het je niet alleen het zichtbare gedeelte verwijderd, maar ook het gedeelte onder en tussen de tegels. Zo voorkom je dat het onkruid snel terugkomt en binnen een zeer korte tijd je hele tuin overneemt.

3: Tuin sneeuwvrij houden
In de winter kan er nog weleens een dik pak sneeuw vallen. Het lijkt hartstikke mooi zo’n witte wereld, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Je weet namelijk nooit wat er zich onder die mooie witte laag sneeuw bevindt.  Om dit te voorkomen is het dan ook belangrijk om je tuin sneeuwvrij te houden. Dit is een erg belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud in de winter en doe je bijvoorbeeld door het pad in de tuin sneeuwvrij te houden. Je kunt hier een sneeuwschep of een bezem voor gebruiken, maar ook zand, strooizout en dooikorrels.

4: Tijd voor de wintersnoei
Naast dat de bomen in de winter een soort winterslaap houden, is het ook een goede periode om bijvoorbeeld de bomen te snoeien. De sapstroom neemt behoorlijk af in de winter, waardoor je de boom gewoon kunt snoeien zonder dat hij gaat bloeden. Hoewel het sap dus niet uit de snoeiwonden zal komen nadat je de boom gesnoeid hebt, is de boom natuurlijk wel zwakker geworden. Om eventuele schade te voorkomen is het belangrijk om de boom voldoende rust te geven. Alleen als het niet vriest kun je het volgende seizoen genieten van je mooie boom.

5: Haardhout verzamelen
Haardhout verzamelen valt niet echt onder tuinonderhoud, maar als je er warm bij wilt zitten in de winter met een openhaard heb je geen keus. Je kunt bijvoorbeeld afval van de bomen voor gebruiken, maar je kunt ook ander hout ergens kopen en dit in stukken hakken en op een droge plek opslaan. Op deze manier kun je het gehele jaar optimaal gebruik maken van je openhaard.

6: Vijver klaarmaken voor de winter
Zodra de temperaturen beginnen te dalen is het belangrijk om ook je vijver winterklaar te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de bladeren van de bomen uit de vijver te verwijderen en deze, als dit nog niet gebeurd is, goed schoon maken. Ook zullen tropische vissen de koude temperaturen niet overleven en daarom zal je deze vissen moeten opvangen in een aquarium. Vissen die wel goed over de koude temperaturen kunnen hoef je niet zoveel meer te voeren, dus dit kan je dan ook langzaamaan afbouwen.

Ook is het belangrijk om de pomp in de vijver los te koppelen, schoon te maken en naar binnen te halen. Het kan namelijk zijn dat deze bevriest en kan hierdoor kapotgaan. Een eventuele luchtpomp kan je wel laten zitten. Deze zal er dan ook voor zorgen dat je vijver niet dicht vriest en dat de vissen zuurstof krijgen.

7: Plant de voorjaarsbollen
Bloemen die over het algemeen in het voorjaar bloeien, zoals narcissen en tulpen, moeten op tijd de grond in zodat ze goed kunnen wortelen. Dit moet eigenlijk nog gebeuren voordat de temperaturen richting 0 gaan. Als je de bloembollen in de grond hebt gezet zal je er voorlopig nog geen plezier aan beleven. Zodra het weer wat warmer wordt, zullen de bloembollen uitkomen en de bloemen de grond uitschieten. Let wel op dat je de voorjaarsbollen niet overal neerzet, maar dat je dit aan de hand van een beplantingsplan doet. Dit kost behoorlijk wat tijd, maar uiteindelijk zal je tuin er mooi bij staan.

8: Vogelvoer ophangen
Dieren laten zich in de winter over het algemeen minder zijn, maar dat wil niet zeggen dat er geen dieren zijn. Het is echter wel moeilijker voor dieren om te overleven in de winter. Er is minder voedsel voor de dieren en het voedsel dat er wel is, zit dan meestal verstopt onder de sneeuw. Er zijn gelukkig heel veel verschillende manieren waarop je volgens kunt helpen om de winter door te komen. Zo kun je vogelvoer maken of kopen en aan takken van bomen hangen. Je kan eventueel ook vogelhuisjes maken zodat de vogels af en toe ook even kunnen opwarmen.

9: Buitenkraan afsluiten
Er wordt in de winter vaak met alles rekening gehouden, maar wat vaak wordt vergeten is het afsluiten van de buitenkraan. Bij vorst kan het water in de leidingen namelijk gaan bevriezen en als het water dan uitzet kan de leiding gaan springen. Je moet dan niet alleen het water van de leiding op moeten ruimen, maar je zult ook een bedrijf moeten bellen om je leiding te laten repareren.  Er zijn verschillende manieren waarop je dit allemaal kunt voorkomen. Ten eerste kan je de kraan afsluiten en het wat er laten uitlopen. Als tweede mogelijk kun je de buitenkraan isoleren met piepschuim of met stro en plastic.

10: Het onderhouden van je tuingereedschap
Vaak wordt tuingereedschap niet veel gebruikt in de winter. Helemaal niet erg, want het biedt je de mogelijkheid om je gereedschap goed te onderhouden. Zo kan je je gereedschap na de winter weer volop gebruiken. Je kan het schoonspoelen, de roest die is ontstaan eraf spoelen en de messen van de snoeischaar slijpen.Ook is het verstandig om al het water uit de tuinslang te halen, omdat dit water natuurlijk ook kan bevriezen.

11: Blad opruimen
Zoals we weten valt er veel blad van de bomen in de herfst. Het is onvermijdelijk en hoort erbij. Het hoeft helemaal geen probleem als je het maar op tijd verwijderd. Natte bladeren kunnen namelijk vervelende en vieze vlekken achterlaten op de tegels in de tuin. Hoe langer je ze laat liggen, hoe groter de kans is dat de tegels niet meer schoon worden. Ook kan je de bladeren die van de bomen gevallen zijn heel goed gebruiken als mulch. Dit is een laagje materiaal dat je tussen de planten kunt leggen. Zo bescherm je de planten tegen de aankomende vorst.

12: Onderhoud van je gazon
Het gazon moet vanwege de winter ook goed onderhouden worden. De kale plekken die zijn ontstaan kun je opnieuw inzaaien. Zo hou je ook in de winter een mooie grasmat. Ook is het belangrijk om te zorgen dat het water op het gazon weg kan lopen. Dit voorkomt dat de grasmat kapot kan gaan door het water wat gaat bevriezen.

Zoals je kunt lezen is het onderhouden van de tuin richting de winter erg belangrijk. Na het lezen en toepassen van deze 12 tips is je tuin er dan ook helemaal klaar voor. Laat die koude temperaturen en de sneeuw nu maar komen.