Verzakkingen in bestrating

Bestrating onderhouden: hoe doe je dat?

Het tuinpad, het terras, de oprit, allemaal onderdelen van de tuin die in de meeste tuinen bestraat zijn. Omdat de bestrating een groot deel van de tuin in beslag neemt, is het logisch dat de staat van de bestrating voor een groot gedeelte de uitstraling van de tuin bepaalt. Slecht onderhouden bestrating geeft jouw tuin een haveloze uitstraling, ook al is de rest van de tuin misschien keurig onderhouden. Echter, het onderhouden van bestrating is een lastige klus. Wij hebben op een rijtje gezet uit welke onderdelen het onderhouden van de bestrating bestaat én hoe je dit uitvoert.

Onkruid

Een van de grootste vijanden in elke tuin is onkruid. Onkruid treedt niet alleen op in borders en in het gazon, maar ook tussen de tegels. Het verwijderen van onkruid kan op een aantal verschillende manieren:

  • Gif: Een effectieve manier van onkruid bestrijden is met behulp van gifspuit. Het nadeel van gif is echter wel dat het ook schadelijk kan zijn voor andere beplanting in jouw tuin.
  • Onkruid krabben: Onkruid krabben met behulp van een onkruidkrabber is een milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijding. Onkruid krabben heeft slechts één nadeel: het is vrij arbeidsintensief.
  • Onkruid borstelen: Door onkruid weg te borstelen met een elektrische onkruidborstel wordt het meeste onkruid met wortel en al verwijderd. Voor grote oppervlaktes is dit een uitstekende manier van onkruidbestrijding. Het is mogelijk om zelf een elektrische onkruidborstel te kopen, maar wanneer het grotere oppervlaktes betreft is het aan te raden om een professionele elektrische onkruidborstel te huren.
  • Kokend water: Onkruid bestrijden met kokend water is een milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijding. Het kokende water spuit je op de bestrating met behulp van een drukspuit. Door het kokende water gaan de cellen in de planten kapot, waardoor ze doodgaan en je ze op kunt vegen met een bezem.
  • Onkruid wegbranden: De laatste manier van onkruid bestrijden is onkruid wegbranden. Onkruid wegbranden zorgt ervoor dat de cellen in de planten kapot gaan en dat de planten verschroeien, waardoor ze in één keer verwijderd worden. Het nadeel van onkruid wegbranden is dat de hitte andere beplanting in de tuin kan aantasten en dat de kans op brand vrij groot is.

Onkruid

Aanslag

Een ander onderdeel van het onderhouden van de bestrating is het verwijderen van aanslag. Aanslag kan verwijderd worden met behulp van een mengsel van strooizout en lauwwarm water, soda en water, groene zeep en heet water, azijn en water, biotex, dasty, kookwater van aardappels of een hoge drukspuit. Welke manier van aanslag verwijderen het meest geschikt is voor jouw tuin hangt af van het soort aanslag en het soort bestrating. Het is aan te raden om eerst research te doen naar een methode voordat je deze inzet. Wil je aanslag en onkruid zoveel mogelijk voorkomen? Dan is het aan te raden om de voegen van de bestrating op te laten vullen met voegmortel. Zo hebben aanslag en onkruid aanzienlijk minder kans.

Verzakkingen in bestrating

Verzakkingen

Het laatste onderdeel dat ervoor kan zorgen dat jouw bestrating een haveloze uitstraling heeft zijn verzakkingen. Door verzakkingen op tijd op te hogen wordt andere schade aan het straatwerk, zoals gebroken tegels, voorkomen. Heb je zelf geen groene vingers of weet je weinig van bestrating? Dan is het aan te raden om de verzakkingen of de gehele bestrating te laten herstellen door een hovenier of bestratingsbedrijf. Zij zorgen ervoor dat het straatwerk een goede ondergrond heeft, waardoor verzakkingen in de toekomst niet meer voorkomen. Door onkruid en aanslag op tijd te verwijderen en verzakkingen op tijd te laten herstellen blijft jouw bestrating in topconditie en heeft jouw tuin altijd een verzorgde uitstraling.