Een gazon onderhouden

Het is belangrijk om je gazon goed te onderhouden als je een strakke groene grasmat in je tuin wilt hebben. In dit artikel hebben we alle werkzaamheden die hierbij komen kijken voor je op een rijtje gezet.

Verticuteren

Op een gazon ontstaat vaak een harde bovenlaag die bestaat uit mos, onkruid en gras deeltjes die achterblijven na het maaien. Door je gazon te verticuteren verwijder je deze bovenlaag, waardoor het gras meer lucht krijgt en beter kan groeien. Het beste kun je een gazon twee keer per jaar verticuteren, in het voorjaar en in het najaar.

Kalk strooien

Voor de optimale opname van voedingsstoffen door een gazon is de juiste zuurgraad van de bodem van belang. De meeste grond in Nederland is te zuur, en door kalk te strooien op je gazon kun je de zuurgraad verlagen.

Bemesten

Je kunt je gazon van extra voedingsstoffen voorzien door het te bemesten. Hierdoor zal het gras beter groeien en heb je ook minder last van mos en onkruid in je gazon. Bovendien is het gras zo ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals lange droogtes of flinke kou. Over het algemeen wordt aangeraden om je gazon 3x per jaar te bemesten, in het voorjaar, de zomer en het najaar. Hou er dan wel rekening mee dat je bemesten en kalk strooien beter niet gelijktijdig kunt doen, zorg dat daar ongeveer twee weken tussen zit.

Bijzaaien

Door het verticuteren of wanneer een gazon intensief gebruikt wordt door bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren kunnen er kale plekken ontstaan. Dat is natuurlijk geen gezicht, en de oplossing voor dit probleem is om gras bij te zaaien. Zorg er dan wel voor dat je dezelfde soort gras gebruikt om bij te zaaien, omdat je anders lelijke kleurverschillen in je gazon krijgt.

Gras maaien

Als je een mooi strak gazon wilt zul je het regelmatig moeten maaien. In het voorjaar begint het gras weer te groeien en kun je dus ook de grasmaaier weer tevoorschijn halen. Door regelmatig te maaien ligt je gazon er niet alleen mooi strak bij, ook onkruid krijg zo veel minder kans om op te komen. Minimaal 1x per week grasmaaien wordt aangeraden voor het mooiste resultaat.

Sproeien

Gras heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. In de zomer is het dus ook een goed idee om je gazon van wat extra water te voorzien door te sproeien, zeker in droge periodes die langer aanhouden. Heb je een nieuw gazon? Dan is dit extra belangrijk, om ervoor te zorgen dat het jonge gras niet uitdroogt.