Het hout van je huis beschermen in de koude maanden

Vroeger zong Leonard Cohen “New York is cold but I like where I’m living…” Dit had betrekking tot de maand november. Het kan inderdaad een koude maand zijn, maar ook een aangename maand om eens rondom het huis te klussen.

De maand november is bijvoorbeeld ideaal om te verven. (februari ook trouwens). Het kan dan wel koud zijn, maar het gaat om het damppunt. Deze is meetbaar en een uitgangspunt bij professionele schilders, dus waarom zou u zelf niet kunnen schilderen in november?

De dauwpunt is een combinatie van de buitentemperatuur en de temperatuur van het te schilderen oppervlakte en de vochtigheid. Deze is in november laag, of onder de 80%. In juni is de vochtigheid vaak hoog, 95% en dat betekent dat er een dauwlaag op het oppervlak zit en als men dan gaat schilderen kan er vocht tussen de verflagen ontstaan en das funest! Het is natuurlijk wel warmer in de zomermaanden, maar eigenlijk dus niet goed…..en tegen de kou kan men zich goed kleden. Een ideale dag om te schilderen is een dag van 12 graden en een windkracht 3 maximaal.

De dagindeling voor buitenhuis

Begin in de ochtend met schoonmaken en borstelen. Dan kan men na de koffie (tegen 11:00 uur) beginnen met schilderen tot een uur of 14:00 á 15:00. Ga niet te lang door, want dat is ook niet goed omdat het aan einde van de middag al gauw afkoelt in november en het verf wel tijd nodig heeft om te drogen. Men kan aan einde van de middag wellicht voorbereidingen treffen voor de volgende mooie dag om te schilderen.

Voor buitenshuis kan met de natuurlijke verven van Uula gebruiken. Deze verven zijn op natuurlijke basis gemaakt en de droogtijd ligt tussen de 8 – 12 uur. Afhankelijk van het te verven oppervlakte en welke verf men hiervoor gebruikt. Factoren die hierin meespelen zijn: Is het hout behandeld of nog ruw. Wilt u glanzende of matte verf.

Binnenhuis

Binnenhuis kan men altijd wel schilderen. Wij adviseren om natuurlijke verf te gebruiken (bijvoorbeeld AURO) die is niet zo doordringend qua geur. We hebben het uiteraard niet alleen over kleurrijke verven, maar men kan ook de meubels verven / onderhouden. Hiervoor zijn er iNTO Meubelverf. Dit is binnenverf voor houten oppervlaktes in huis. Zachte glanzende kleuren van Uula welke binnen 6 uur droog zijn. De verf is op basis van lijnolie.

INTO MEUBELVERF, de universele multi binnenverf

  • Productbeschrijving: UULA iNTO Meubelverf® is een kunsthars vrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Als bindmiddel worden herwinbare natuurlijke oliën gebruikt. Het bevat geen synthetische bestanddelen.
  • Productvoordelen:UULA iNTO Meubelverf® is veilig, milieuvriendelijk en makkelijk in gebruik. Goede dekking, korte droogtijd (overschilderbaar na ca. 6 uur) en eenvoudig te verwerken met rol of kwast.
  • Technische eigenschappen: kunsthars vrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Kleur: Verkrijgbaar in 55 standaard Uula kleuren. Glansgraad: Semi Mat (lage zijdeglans)Verpakking: 0.9, 2.7 en 9 liter.