Hoe kun je woelratten bestrijden?

Heb je last van woelratten in je tuin? Helaas ben je zeker niet de enige. Het lijkt erop dat steeds meer tuinders hier last van hebben. Woelratten knagen aan de ondergrondse delen van diverse planten en bomen en dat wil je natuurlijk niet. Maar wat kun je nu eigenlijk doen om woelratten te bestrijden? Je vindt in dit artikel een aantal handige tips.

Plaats klemmen in de tuin

Door klemmen te plaatsen kun je woelratten vangen. Deze klemmen plaats je op plekken waar de woelratten vaak langslopen. Wel moet je de klemmen voorzichtig plaatsen en met handschoenen aan. Als je de klem met je vingers aanraakt, kunnen de woelratten dit ruiken en blijven ze uit de buurt.

Verjaag de ratten met geuren

Wist je dat de woelrat bepaalde geuren niet kan verdragen? De rat blijft het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van deze geuren. Enkele geuren die zouden kunnen helpen bij het bestrijden van woelratten zijn die van uien, knoflook,  goudlook (mottenbollen) en bladeren van vlierbessenstruiken. Deze producten kun je allemaal plaatsen in de loopgangen van de woelratten.

Verder kan je ook een mengsel maken van wonderolie, afwasmiddel en veel water om de woelratten met geur te verdrijven. Sproei dit over de gehele bodem.

Maak de leefomgeving ongunstig

Om woelratten te bestrijden en om ervoor te zorgen dat ze niet meer terugkomen, kun je de leefomgeving van de ratten zo ongunstig mogelijk houden. Hierbij is het belangrijk dat je het gras in de bermen kort houdt, vegetatie in het water wegmaait en droge grachten voorkomt. Daarnaast is het aan te raden om de hagen rondom de stukken grond kort te houden, aflopen en pijpen dicht te maken met kippengaas en afval goed op te ruimen.

Blijven de woelratten maar terugkomen en heb je alles geprobeerd? Dan is het waarschijnlijk het beste om ongediertebestrijding in te schakelen. Zij weten precies hoe ze woelratten moeten aanpakken op een ecologische wijze.