Tuinhout onderhouden met tuinbeits

‘Hout’ je tuin bij elkaar

Jouw tuin is pas compleet zodra je je er helemaal thuis in voelt. Maar wat zijn de mogelijkheden op dit gebied en hoe houd je die in stand?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je allemaal in je persoonlijke paradijs opneemt. De constructies die je er neerzet moeten immers aangenaam zijn om naar te kijken maar ook enige functie hebben; wat is er anders het nut van? Gelukkig zijn er tal van voorbeelden te verzinnen die hout als basis hebben, wat weer bijdraagt aan een prachtige een natuurlijke uitstraling. Hieronder benoemen we slechts drie voorbeelden om je te inspireren; misschien kom jij wel met iets dat nog veel mooier is!

Vlonder

Tegels zijn mooi, maar lang niet voor iedereen even efficiënt. Ga maar na; tussen de voegen kan onkruid gaan groeien, wat je vervolgens telkens mag verwijderen met een tuinmes en/of azijn. En dat laatste gaat stinken, kunnen we je vertellen!

Maar goed, mocht je het intro van dit artikel hebben gelezen, dan weet je dat ons alternatief met hout te maken heeft. Leg in plaats van een tegelvloer dan ook een schitterende vlonder aan! Hiervan zijn genoeg ontwerpen op het web te vinden, hoewel je die ook zelf kunt samenstellen. Dankzij een worteldoek, eventueel in combinatie met drainage, zorg je ervoor dat er geen onkruid tussen je planken door schiet. Zorg wel voor passende afmetingen van de houten onderdelen voor een perfecte pasvorm.

Tuinhout onderhouden met tuinbeits
Tuinhout onderhouden met tuinbeits

Schutting

Uiteraard is je privacy je behoorlijk wat waard. Je wilt pottenkijkers geen kans bieden en bovendien overzicht houden van wie je erf op en af loopt. De meest praktische oplossing is dan natuurlijk een schutting. Hiermee houd je bovendien voor iedereen duidelijk waar je erf begint en eindigt – da’s meestal op dezelfde plek. Kies de mooiste en meest duurzame houtsoorten uit om deze afscheiding mee samen te stellen. Baseer je hierbij op beschikbare bouwtekeningen of verzin zelf iets moois.

Blokhut

Een carport, een gereedschapsschuurtje of een aanbouw kantoor; er zijn zoveel verschillende bestemmingen die je kunt bedenken voor een blokhut! Maar ook die stel je samen met de mooiste houtsoorten die je maar kunt vinden voor een sfeervolle én nuttige toevoeging aan je tuin. Voor alle constructies geldt overigens dat je het beste je hout kunt uitzoeken in je plaatselijke bouwmarkt of houthandel; zowel papieren als online catalogi geven letterlijk en figuurlijk een verkleurd beeld van de uiterlijk van je planken en balken die je op het oog hebt. Door ze in levenden lijve te bekijken, weet je veel beter wat er bij jouw bouwwerken in spe past. Om bovendien nog jarenlang te genieten van wat je zelf hebt neergezet – ja, wees maar trots – is het wel belangrijk dat je je constructie met enige regelmaat onderhoudt. Ga daarom onder andere schimmel, schade, verkleuring en kalkuitzetting tegen door periodiek een betrouwbare tuinbeits op je hout aan te brengen. Ook beton heeft baat bij een dergelijke behandeling!