Het perfecte gazon

Ideeën voor het perfecte gazon

Jaloers op het gras van je buren? Geen nood: met deze ideeën kun ook jij je grasmat laten groeien tot een perfect gazon! Hier zijn een aantal tips waardoor ook jouw gazon gaat stralen!

Gras maaien

Een goed idee is om elke 5 á 6 weken je gazon te maaien in plaats van af en toe te snoeien. Te kort maaien is niet goed, het beste is dat je nooit meer dan één derde afmaait. Wat voor maai gereedschap je ook gebruikt, het is van belang dat de messen op je maai gereedschap scherp zijn zodat het gras een ‘schone’ snede maakt waardoor het gras ook beter en sneller hersteld. Je kunt het beste gras maaien wanneer het iets koeler is, bijvoorbeeld voor 10:00 ochtends, en maai ook niet nadat je je gazon net besproeit hebt, dit zal je onderhoud en schoonmaak aan je maai gereedschap besparen. In de meeste gevallen zal je maai gereedschap mulchen, dit is een voordeel voor je gazon omdat het versnipperde gras als voeding voor het nieuw groeiende gras wordt gebruikt. Als je te vaak maait krijg maak je een laag van dood gras, waardoor de onderste laag langzaam verteerd en hierdoor kan weer onkruid ontstaan.

Het perfecte gazon
Het perfecte gazon

Geef regelmatig water

Bij langdurige droogte is het nodig je gazon te besproeien, veel water geven is dan beter. Veel water geven zorgt ervoor dat niet alleen de bovenste grondlaag nat is maar ook de diepere bodem water vast blijft houden, waardoor de graswortels naar de bodem zullen groeien. Als de bodem dus goed vochtig is en de wortels de bodem in gegroeid zijn, zal je gazon bij droogte langer mooi blijven. Sproei dus niet bij droogte dagelijks kort, hierdoor zullen de graswortels kort blijven en geen water uit de diepere bodem kunnen halen. Besproei ongeveer 14-21 mm water bij langdurige hitte en droogte. Dit is simpel te meten met een bakje of een regenmeter tijdens het sproeien.

Onkruid bestrijden

Het beste wapen om onkruid tegen te gaan is een dichtgegroeide grasmat, als er geen plaats voor onkruid is om te groeien, zal dit ook niet gebeuren. Mocht er toch onkruid de kop opsteken, zul je er snel bij moeten zijn. Bij elk soort onkruid is de beste manier van verwijderen ook de wortel van het onkruid uit de grond te trekken, hierdoor zal het ook niet meer terug groeien. In de meeste doe-het-zelf zaken of tuincentra kun je hiervoor onkruid stekers kopen.

Kies het juiste gras

Nog een laatste tip, er zijn diverse soorten gras te verkrijgen, afhankelijk van de situatie in je tuin: is er veel schaduw? Of juist veel zon? Of wil je liever siergazon? Er zijn veel mogelijkheden om je tuin te voorzien van prachtig gezond gras. Informeer hierover voordat u begint met grasmatten leggen.