wespennest verwijderen

Voorkom wespenoverlast bereid je deze winter voor

We zitten alweer even in de winter, niemand denkt op dit moment aan overlast door wespen. Maar eigenlijk is dit juist dé periode om ervoor te zorgen dat wespen overlast in het zomerseizoen wordt voorkomen. Het is verstandig om op de milde dagen de tuin alvast voor te bereiden op de volgende zomer. Want overlast door wespen is de meest vervelende overlast waar je mee te maken kunt krijgen. Om nog te zwijgen over een wespennest. Om die reden hebben we een professional, Avonda Faunabeheer, om wespen bestrijden tips gevraagd.

Het gevaar van een wespennest

Eén enkele wesp die je komt storen tijdens de BBQ is moeilijk te voorkomen. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat je eigenlijk blij mag zijn met maar één wesp? Zit er een wespennest in de buurt dan kunnen het er namelijk wel 5.000 zijn! Al die 5.000 wespen gaan zoeken naar eten, het liefst in de buurt van het nest.


Elk nest wordt door de koningin gestart. Dit doet ze voornamelijk onder de grond, maar mens gemaakte alternatieven als dakranden, aanbouwen en spouwmuren zijn ook populair. Het belangrijkste om wespenoverlast tegen te gaan is door te voorkomen dat de koningin in jouw huis of tuin een nest kan beginnen.

Voorkom dat het een nest wordt

De eerste stap om te voorkomen dat de koningin gaat nesten is om er voor te zorgen dat er geen gaten of kieren zijn welke omgetoverd kunnen worden tot holle droge ruimtes. Dus loop kritisch door het huis en tuin, gewapend met kit of purschuim, en dicht alle mogelijke kieren. Zolang de koningin geen veilige plek weet te vinden, blijft ze zoeken naar alternatieven.

Tegenwoordig met de temperatuur records die worden gebroken is dit het ideale moment om huis en tuin hierop voor te bereiden. Wie weet dat het komend voorjaar er weer heel anders uitziet.

Het is lastig om te zeggen of je ook alle plekjes hebt dichtgestopt, gelukkig zijn er ook nog andere hulpmiddelen om wespen te verjagen. Zo zijn er nep wespennesten op de markt. Zie het als vogelverschrikkers voor wespen. Wespen zijn territoriale beestjes en zullen een andere kolonie eerder met rust laten dan een mogelijke confrontatie aangaan. Deze hoef je nu nog niet direct op te hangen, maar begin hier liever te vroeg dan te laat mee. Bereid nu alles voor en zet een reminder op de kalender om hem in april op te hangen.

Wespennest verwijderen

Heb je ondanks alle voorbereidingen toch een wespennest gevonden? Dan adviseren wij om altijd een professionele wespenbestrijder te raadplegen. De risico’s om zelf een wespennest te verwijderen zijn simpelweg te groot en wegen niet op tegen de kosten om een wespennest professioneel te laten verwijderen.