Wanneer grazoden leggen

Wanneer kunnen we nog graszoden leggen?

Wij komen de vraag “Wanneer kunnen we nog graszoden leggen?” regelmatig tegen. Wat is de beste periode om graszoden te leggen? En tijdens welke weersomstandigheden is het mogelijk om nog graszoden te leggen? Lees het in dit artikel!

Wat zijn de beste omstandigheden voor graszoden leggen?

Als je graszoden wilt leggen is het belangrijk om te letten op drie factoren, namelijk: vochtigheid, ondergrond en temperatuur. Als deze factoren allemaal gunstig zijn dan kan je gerust je nieuwe gazon aanleggen door graszoden te leggen.

Vochtigheid

Gras heeft water nodig om te groeien. Gelukkig kunnen we gemakkelijk zelf de vochtigheid van de grond regelen. Bijvoorbeeld door een beregeningssysteem of met de tuinslang. Als je graszoden gelegd hebt is het belangrijk om genoeg water te geven. Zeker een recent aangelegd gazon heeft extra veel water nodig tijdens warme zomerdagen.

Temperatuur

Ideaal voor het leggen van graszoden is overdag een temperatuur boven de 10 graden. Met deze temperaturen groeit het gras namelijk. Deze temperatuur wordt vaak in het voorjaar al gehaald en blijft gehandhaafd tot ver in het najaar. Je kan dus graszoden leggen vanaf maart tot en met november.

Ondergrond

Bij het leggen van graszoden is de ondergrond van groot belang. Het ideale moment is als de ondergrond bewerkbaar is. Voorkom dus een drassige, bevroren of hele natte ondergrond.

Kunnen graszoden wel in de zomer gelegd worden?

Tijdens de zomermaanden in Nederland kan het erg warm zijn, het voordeel van deze warme dagen is dat de ondergrond goed te behandelen is. Het egaal maken gaat dan ook erg gemakkelijk. Echter is de ondergrond vaak te droog voor het leggen van graszoden. Daarom is het belangrijk om het gras regelmatig te sproeien, zodat de ondergrond goed nat wordt en blijft.