zonnepanelen in de tuin

Mogelijkheden voor zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen worden bij particulieren over het algemeen geplaatst op het dak van de woning. Maar wist je dat je ze ook in de tuin kunt laten plaatsen? Dit vraagt natuurlijk wel de nodige ruimte, de installatiekosten zijn hoger, maar het rendement is vaak wel beter dan bij panelen die op het dak liggen. Het is dus zeker de moeite waard om dit te overwegen. Met zonnepanelen subsidie kun je bovendien de kosten binnen de perken houden. 

De voordelen van zonnepanelen op de grond

De specialisten van Zonduurzaam kunnen in je tuin zonnepanelen op de grond plaatsen. Het grote voordeel is het hogere rendement. Het is niet voor niets dat er in Nederland zonneparken worden aangelegd met panelen op bijvoorbeeld een weiland of een heidegebied. De zonnepanelen worden door de zon minder warm omdat ze hun warmte via de grond kunnen afvoeren. Op een dak is dat veel lastiger. Ga maar na: het dak van je huis wordt altijd veel warmer dan de tegels in je tuin. Een ander voordeel is dat je de zonnepanelen gemakkelijk schoon kunt maken, ook dit komt het rendement ten goede. 

Heeft het ook nadelen, zonnepanelen op de grond?

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Het belangrijkste minpunt is het verlies van beschikbare ruimte in je tuin. Daarnaast moet er een fundering worden geplaatst, je kunt zonnepanelen niet zomaar op het gras leggen. Vervolgens moeten er kabels worden getrokken, die zijn natuurlijk langer dan wanneer je de zonnepanelen op je dak kunt leggen. Dit maakt de installatiekosten hoger. Daarnaast is er een grotere kans op diefstal van e panelen. Ze zijn nog steeds redelijk kostbaar en dus gewild bij dieven. 

Waar ga jij je zonnepanelen plaatsen?

Ongeacht waar je je zonnepanelen wilt laten plaatsen, het is verstandig om erover na te denken. Als particulier kun je de btw die je betaalt voor de aanschaf en installatie terugvorderen. Daarnaast zijn er in bepaalde gevallen nog andere mogelijkheden om de kosten te beperken. Er komen steeds betere zonnepanelen op de markt. Ook worden de panelen lichter in gewicht zodat ze ook geschikt zijn voor minder stevige daken als plaatsen op de grond geen optie is.